SVETINJA U INĐIJI: Hram Vavedenja Presvete Bogorodice (VIDEO)

Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice izgrađena je 1756. godine. To je jednobrodna građevina manjih dimenzija zidana u duhu srednjevekovne tradicije, odnosno Raške graditeljske škole. Po svojim proporcijama spada među najlepše i najskladnije građevine sačuvane iz XVIII veka u Sremu.

Današnji ikonostas crkve po svojoj barokno-klasicističkoj koncepciji i ornamentalnoj dekoraciji rezbarije i slikarskim radovima izvedenim u baroknom duhu pripada devetoj deceniji XVIII veka.

Unutrašnjost crkve oslikao je krajem XIX veka Jovan Štajner, slikar iz Sombora. Pored toga, on je pozlaćivao rezbariju ikonostasa i obnavljao ikone. Poslednje veće obnavljanje u unutrašnjosti crkve izveo je akademski slikar Nikodim Brkić 1954. kada je živopisao svodove i zidove.

Na severnoj, istočnoj i južnoj fasadi nalaze se pilastri odnosno lezene u dva nivoa, od donje ivice prozora do krovnog venca.

Donji deo sa pilastrima formira polukružno zatvorene niše, a gornji ponavlja isti oblik, plitko naznačen lezenama, dok po dve niše iz donje zone čine okvir za jedan prozor.

Konzervatorsko-restauratorski radovi obavljani su na crkvi 1979. godine, kada su uz zvonik podignute dve prostorije za paljenje sveća, a konzervacija ikonostasa izvedena je 1980–1986. godine.

Ikonostas nepoznatog autora pokazuje barokne i ponegde rokoko forme: prestone ikone odvojene su kaneliranim stubovima koji se završavaju kompozitnim kapitelima sa izuvijanim grančicama hrastovog lišća, vinove loze sa grožđem i ruža. Ikonostas i ikonu na mitropolijskom tronu slikao je nepoznati slikar 18. veka, ali je 1858. godine ikonostas čišćen i obnavljan, a ikone na mitropolijskom stolu su preslikane 1923. godine.

Zidne slike radio je Nemanja Brkić 1954. godine.

PODELI:

Nema komentara

Dodaj svoj