U Starom Slankamenu uskoro izgradnja istraživačkog centra u čast naučnika Milutina Milankovića

U cilju popularizacije nauke i kulture i edukacije mladih naučnika,  a na inicijativu Opštine Inđija, biće otvoren Istraživački centar „Milutin Milanković“ u Starom Slankamenu. Izgradnja ili rekonstrukcija objekta u kojem će biti smešten, trebalo bi da počne ovog leta, a svoja vrata učenicima i studentima otvoriće već naredne godine. U toku je izrada projektne dokumentacije, a istraživački centar plod je dugogodišnje saradnje opštine Inđija sa Univerzitetom u Novom Sadu, Prirodno matematičkim fakultetom i udruženjem „Milutin Milanković“ u Beogradu i Inđiji.

Kako ističe predsednik Skupštine opštine Inđija Milan Predojević, lokacija budućeg istraživačkog centra već je poznata.

„Istraživački centar, koji će nositi ime našeg velikog naučnika Milutina Milankovića, nalaziće se na samoj obali Dunava, u ulici Dr Borivoja Gnjatića 1, u Starom Slankamenu. Ono što je najvažnije, istraživački centar će okupljati kako naučnike, tako i učenike iz inđijskih škola, ali i studente iz cele naše zemlje radi istraživanja lesnih profila, paleozoika i svega ostalog što im je interesantno“.

Plan je da se organizuju naučni kampovi za đake i studente, a sagledavaju se i mogućnosti boravka učenika i studenata koji će posećivati istraživački centar u Starom Slankamenu.

„Opština Inđija već više godina sarađuje sa Prirodno-matematičkim fakultetom iz Novog Sada na istraživanju lesnih profila u Starom Slankamenu, koji je jedan od najlepših na svetu“, naveo je Predojević, dodavši da je lesni profil Čot odličan primer teorije koju je Milutin Milanković dokazao pre više od jednog veka.

„Naš veliki naučnik nije znao da ima takav primer lesnog profila u blizini Beograda, u Starom Slankamenu. Putujući parobrodom u to vreme, Milanković je prolazio pored ovog sela ali nije video, što je veoma zanimljivo. Mogu da najavim da će u budućem istraživačkom centru biti nastavljeno izučavanje paleozoika u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu, Prirodno-matematičkim fakultetom- departmanom za geografiju“.

Predsednik SO Inđija podsetio je na manifestaciju koja se dve godine unazad organizuje u čast Milutina Milankovića i koja će i ove godine, treći put po redu, biti organizovana 25. maja. Kako kaže, tada će Stari Slankamen posetiti brojni profesori sa beogradskog i novosadskog Univerziteta i govoriti o liku i delu čuvenog srpskog naučnika.

PODELI:

Nema komentara

Dodaj svoj