ZORAN SEMENOVIĆ ZA PRESEK.INFO: Uspeli smo da realizujemo najznačajnije projekte u Opštini Šid

Šid je ne samo sedište opštine i institucija, već pre svega trgovački, finansijski, industrijski, kulturni, i obrazovni centar opštine. Opština Šid ima značajne potencijale u svim delatnostima, koji mu daju perspektivu da bude moderan grad poželjan za savremen život i stvaralaštvo.

Opštinu Šid čine 19 naseljenih mesta, 18 sela i Šid kao centar opštine. Privredni potencijal Šida najviše je izražen u samom položaju mesta, na tromeđi R.Srbije, Hrvatske i Republike Srpske.

Područje opštine raspolaže privrednim resursima koji obezbeđuju osnovne pretpostavke za povećanje ekonomske snage i dinamičniji razvoj opštine. Među značajnije resurse ubrajaju se poljoprivredno zemljište, šume, vodni resursi, kao i pogodni uslovi za razvoj turizma.

Foto: FB Stranica Šid

Za­me­nik pred­sed­ni­ka šid­ske op­šti­ne Zoran Semenović, u novogodišnjem intervjuu za portal Presek.info go­vo­ri o pri­o­ri­te­ti­ma, po­bolj­š­anju ži­vot­nog stan­dar­da gra­đa­na ove srem­ske op­šti­ne, o migrantskoj krizi, kao i o izgradnji vodovodne mreže, koja je je jedna od značajnijih investicija za Opštinu Šid… Osvrnuo se na prethodni period i sumirao utiske iz 2018. godine, koji je prema njegovim rečima, bio više nego uspešan.

 

PRESEK.INFO: Godina 2018. za Opštinu Šid. Kako bi je okarakterisali?

-Godinu za nama, mogu da okarakterišem kao uspešnu. Zahvaljujući dobroj saradnji sa republičkim i pokrajinskim institucijama, uspeli smo da realizujemo najznačajnije projekte, koji su imali za cilj poboljšanje uslova i kvaliteta života naših sugrađana.

PRESEK.INFO: Zbog čega Vam se građani najviše obraćaju?

-Prijem građana u opštini Šid organizujemo svakog ponedeljka. Od nedavno uveli smo i novinu, prijem građana zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave vrše i predstavnici Centra za socijalni rad i Crvenog krsta, što znači da se odmah na licu mesta rešavaju problemi naših sugrađana. Ovu novinu smo uveli jer nam je cilj da budemo još efikasniji u rešavanju problema, i ostvarivanju prava naših građana jer smo tu zbog njih.

Građani opštine Šid najviše se obraćaju i traže pomoć oko zaposlenja, zato smo i krenuli u izgradnju prve velike industrijske zone na autoputu E-70 kako bi stvorili kvalitetno uređen prostor za potencijalne strane i domaće investitore, a sve u cilju otvaranja novih radnih mesta.

PRESEK.INFO: Jedna od uspešnijih investicija u ovoj godini je ta da je završena izgradnja vodovodne mreže. Šta je u planu sledeće?

-U prethodne dve godine uspeli smo da izgradimo vodovodnu mrežu u tri naseljena mesta na teritoriji opštine Šid i to u: Sotu, Bikić Dolu i Privinoj Glavi. Uz podršku Pokrajinske vlade, u prvoj polovini naredne godine izgradićemo vodovodnu mrežu u naseljenom mestu Ljuba, a u drugoj polovini i u naseljenom mestu Molovin, i tako će pitanje vodosnadbevanja biti rešeno na celoj teritoriji šidske opštine.

PRESEK.INFO: Prema podacima, od 24.12.2018. na području šidske opštine  boravi oko 1.245. migranata koji su smešteni u tri prihvatna centra. 184. lica je u Šidu,  364. na Principovcu, dok je  697. lica smešteno u Adaševcima.

Pored svih uslova, da li i dalje pokušavaju da odu dalje ka nekoj od zemalja zapadne Evrope?

-Svi migrant koji trenutno borave u Šidu, čak i oni koji su izrazili nameru za azilom, imaju cilj i teže ka tome da odu u neku od zemalja zapadne Evrope.

PRESEK.INFO: Budžet za narednu godinu?

-Budžet opštine Šid za 2019. godinu po svim izvorima finansiranja iznosi  1. 488. 827. 400,00 dinara. Isplanirali smo razvojni budžet, kako bi realizovali najznačanije kapitalne projekte.

PRESEK.INFO: Planovi za 2019. godinu? Da li je u najavi neka nova investicija?

-U 2019. godini očekujem završetak radova na infrastrukturnom opremanju radne zone broj 8. u KO Adaševci, i dolazak prvih investitora, izgradićemo vodovodnu mrežu u Ljubi i Molovinu. Planiramo izgradnju kružnog toka u Šidu, rehabilitaciju ulice Cara Dušana u Šidu, rekonstrukciju puta Jamena-Račinovci, nastavak rekonstrukcije OŠ”Sremski Front” u Šidu, i obnovu OŠ”Branko Radičević” u Šidu, završetak druge faze Staze zdravlja na Lipovači, sanaciju rukometnog i košarkaškog terena u ustanovi “Partizan” i mnoge druge projekte koji će poboljšati kvalitet života naših građana.

Autor: Jelena Milošević

 

PODELI:

Nema komentara

Dodaj svoj